Duális Anyagmérnök BSc

A legtöbb termék mesterséges anyagokból készül. A használható  anyagokat mindig is az ember hozta létre: cserzi a bőrt, impregnálja a fát, megedzi az acélt, vulkanizálja a gumit, égeti a porcelánt. Nézd meg a derékszíjad, a széked, amin ülsz, a bicskád élét, a műanyag padlót, a kerékpárod gumiját vagy a bögrédet, a mobiltelefonodat vagy épp a  számítógépedet! Mind mesterséges anyag – ezernyi megoldás, ezernyi minőség. Az anyagmérnökök a minket körülvevő használati tárgyainkban és high-tech eszközeinkben egyaránt megtalálható anyagok szerkezetével, tulajdonságaival, felhasználhatóságával, a gyártástechnológiák szimulációival foglalkoznak, az anyagokat vizsgálják, minősítik, valamint a napjaink high-tech ipari fejlődésének megfelelő, innovatív technológiákat fejlesztenek, üzemeltetnek.

Választható Anyagmérnök BSc specializációk és a szerződött duális partnerek

Vállalatokhoz jelentkezni az alábbi specializációkra kattintva, az adott vállalatot kiválasztva lehet!

A járműipar, és a hozzá kapcsolódó öntészet a magyar gazdaság kiemelt húzóágazata, kiváló elhelyezkedési és kereseti lehetőségekkel! Duális képzésünkhöz csatlakozott vállalatok éves árbevétele meghaladja a 200 milliárd forintot, a növekedésük az előző évhez képest pedig megközelíti a 10%-ot. Hallgatóink megtanulják, hogyan lehet az olvadt fémből például egy soklóerős motor hengerfejét gyártani, vagy hogyan lehet nagy méretpontosságú és kiváló minőségű alkatrészeket tervezni és készíteni high-tech használati tárgyaink számára.

A specializáció duális kapcsolattartója:

Mende-Tokár Monika

E-mail: onteszdualis@uni-miskolc.hu

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
A mindennapi élethez szükséges használati cikkek gyártásában a fémek a mai napig többségben vannak. Ezen fémeket alakítani kell, majd a tulajdonságaikat hőkezeléssel szükséges befolyásolni. Hallgatóink megismerkedhetnek a vas és nemvas (pl: réz, alumínium, magnézium) alapú fémekben képlékenyalakításkor vagy hőkezeléskor lejátszódó folyamatokkal, a gyártástechnológiák tervezésével és optimalizálásával, valamint a mikroszerkezetet és a mechanikai tulajdonságokat vizsgáló módszerekkel.

A specializáció duális kapcsolattartója:

Karacs Gábor

E-mail: femtandualis@uni-miskolc.hu

 
 
 
 
 
 
 
 
 
Az anyagvizsgálat, minőségbiztosítás specializáció keretében az ipari termékek vizsgálatáról, minőségbiztosításáról szerzel ismereteket, melyek a következők:  járműipari minőségbiztosítás, reklamációkezelés, mérések megfelelőssége, metallográfia, fémtani mérések, roncsolásmenetes anyagvizsgálat, elektronmikroszkópia, diffrakciós módszerek, műszeres analitika.

A specializáció duális kapcsolattartója:

Dr. Veres Zsolt

E-mail: femdualis@uni-miskolc.hu

 
 
 
A fémtechnológia specializáció tananyagában nagy hangsúlyt kapnak a fémtartalmú anyagok feldolgozási eljárásai, valamint a modern anyagokként tekintett nagy tisztaságú, illetve különlegesen felületkezelt fémek. Az itt szerzett ismeretanyag nemcsak izgalmas és színes, hanem az ipari termelés széles területein haszonnal alkalmazható.

A specializáció duális kapcsolattartója:

Lassú Gábor

E-mail: feklassu@uni-miskolc.hu

 
 
 
Célunk az ipar számára olyan környezettudatos gondolkodással rendelkező szakemberek biztosítása, akik képesek polimereket előállítani, feldolgozni, vegyipari technológiát tervezni, fejleszteni és biztonságosan üzemeltetni. A polimer-technológiai szakirányon a hallgatók megismerkednek a polimer kémia és polimer fizika alapjaival, a polimerek fajtáival, viselkedésével, és alkalmazhatóságával. Gyakorlati tapasztalatokat szerezhetnek a polimerek előállításában, vizsgálatában és feldolgozásában.

A specializáció duális kapcsolattartója:

Polimertechnológia

Dr. Szabóné Dr. Kollár Mariann

E-mail: femmaja@uni-miskolc.hu

Vegyiparitechnológia

Dr. Fejes Zsolt

E-mail: zsolt.fejes@gmail.com

 
 
 
 
 
 
Létfeltételeink biztosításához, életszínvonalunk növeléséhez egyre több energiát használunk fel, miközben energiaforrásaink kimerülőben vannak. A termékek, szolgáltatások önköltségében jelentős az energia ára. Hazánk évi energiaköltsége több mint ezer milliárd forint. Tudatosabb energiagazdálkodással ez évente kb. 200 milliárd forinttal csökkenthető lenne! Ezért nő a kereslet a hőenergiához értő mérnökök iránt, akik könnyen helyezkedhetnek el a kerámia iparban, öntödékben, hőkezelő üzemekben, fűtőműveknél, erőművekben, vegyipari cégeknél.

A specializáció duális kapcsolattartója:

Dr. Géber Róbert

E-mail: femgeber@uni-miskolc.hu

 
 
 
A fémipar, a magyar gazdaság kiemelten fontos stratégiai ágazata, kiváló elhelyezkedési és kereseti lehetőségekkel! A legjelentősebb hazai fémipari nagyvállalatok éves árbevétele megközelíti az 500 milliárd forintot, foglalkoztatottjaik száma pedig a 7000 főt. Számos, néhány éve végzett mérnökünk dolgozik már vezetői, középvezetői beosztásban hazai és külföldi munkahelyükön.

A képzés csak duális vagy az ózdi kihelyezett képzés keretében választható.

A specializáció duális kapcsolattartója:

Lassú Gábor

E-mail: feklassu@uni-miskolc.hu

 
 
 
 
 
 

Duális partnertvállalataink a szakon

Amennyiben még nem vagy egyik specializáció iránt sem elkötelezve, akkor nézd meg a partnereinket, és a szimpatikus cégek alapján válassz specializációt a képzésedhez!

Kapcsolat

Mende-Tokár Monika

Email: monika.tokar@uni-miskolc.hu

Telefon: 0646/565 – 111 Mellék: 17-36