Kedves Hallgatók,
 

A vírus miatt kialakult helyzetben az oktatás módszertana (távoktatás) mellett a tanulmányi időbeosztásunk is módosult (az egyetemi honlapon már ez szerepel). A jelenleg érvényes, módosított tanulmányi időbeosztást áttekinthető formában feltettük a kari honlapra az alábbi linkre:

 

Módosított tanulmányi időbeosztás

 

Jelen tájékoztatóban a szakdolgozat/diplomamunka készítéssel/leadással és a záróvizsgával kapcsolatban is vannak fontos információk.

A nyári gyakorlatról egyelőre nincsenek információink, de minden bizonnyal azokat nyáron nem tudják hallgatóink teljesíteni, így terveink szerint arra vagy az ősszel fogunk sort keríteni, ha a veszélyhelyzet addigra azt megengedi, vagy -ha erre minisztériumi engedélyt kapunk- akkor a decemberben végző hallgatóknál az idei nyári gyakorlat teljesítésétől eltekintünk.

Főbb változások:
 

 • BSc képzésben a szorgalmi időszakot 2 héttel kitoltuk (14 hétre). Ennek két oka van:
  • Előzetesen nem tervezett másfél hét rektori szünet volt márciusban a vírus miatt (csütörtök-pénteki óráknál ez 2 hetes elmaradást okozott)
  • A távoktatásra való átállás, illetve a távoktatásban esetlegesen nehezebben kivitelezhető számonkérések, követelmények teljesítése miatt nehogy valaki aláírást/gyakorlati jegyet ne tudjon megszerezni, így a két hét kitolásával az aláírást/gyakorlati jegyet is két héttel tovább lehet „normál eljárásban” megszerezni.
 

FONTOS!

 

A duális képzésben résztvevő hallgatók vállalati szakasza az eredeti ütemezésnek megfelelően május 4-én elindul, azaz kitolt 2 hétben duális hallgatóink egy része már cégnél lesz. Ugyanakkor mivel távoktatásban működik a rendszer, így a cégtől, esetleg munkaidőn kívül az elektronikus tananyag későbbi átnézésével is tud haladni a hallgató ezen két hétben. Arra kérek mindenkit, hogy ezt vegye figyelembe, duális hallgatót sem órai online jelenlét hiánya, sem online számonkérésen való nem részvétel miatt sem érheti hátrány ezen két hétben!

 

 • MSc képzésben a 2. (tehát végzős) évfolyamon (angol és magyar nyelvű képzés egyaránt) a szorgalmi időszakot 3 héttel kitoltuk. Ennek oka ugyanaz, mint a BSc-nél, valamint szintén oka a diplomamunkákkal való nehezebb haladás a jelen méréseket nem kivitelezhető helyzetben.
 • MINDEN képzésünkben az aláíráspótlások, gyakorlati jegy pótlások határidejét július 18-ig kitoltuk. Ennek oka szintén az, ha az online számonkérés nehézkesebb, akkor se érjen hátrány egyetlen hallgatót sem.
 • MINDEN képzésünkben az vizsgaidőszakot július 31-ig kitoltuk (igazodva az egyetem vonatkozó előírásaihoz). Ennek oka szintén az, ha az online számonkérés nehézkesebb, akkor se érjen hátrány egyetlen hallgatót sem. (Az elővizsgaidőszakok is módosulnak nyilván a szorgalmi időszakok hosszabbításával.)
   

FONTOS!

 

A végzős hallgatók számára is július 31. a vizsgaidőszak, azonban aki részt akar venni a 2020. nyári záróvizsgákon, azon hallgatóknak 2020.05.22-ig online jelentkezni kell Záróvizsgára, és 2020.06.05-ig abszolutóriumot kell szerezni. (részletek az alábbi linken: Módosított tanulmányi időbeosztás) Tehát nekik az esetleges aláírás/gyakorlati jegy pótlásokat és az összes vizsgát 06.05-ig teljesíteni kell. Így kérem az Oktató Kollégákat, hogy ahol van aláírást/gyakorlati jegyet nem szerzett hallgató, ott aláírás/gyakorlati jegy pótlásra az adott szorgalmi időszak utáni 2 hétben heti legalább 1 alkalmat legyenek kedvesek biztosítani, valamint az adott elővizsga- és vizsgaidőszakban minden hétre legyenek kedvesek legalább 1 vizsgaalkalmat kiírni (ez egyébként HKR szerinti kötelezettség általános esetben is!).

 

 • A szakdolgozat/diplomamunka beadási határidőt 2 héttel eltoltuk. (Oka: a nehezebb szakdolgozat/diplomamunka készítés.) Ez (05.22.) lett a záróvizsgára való jelentkezés határideje is!
   

FONTOS!

A kialakult helyzetben sem az egyetemen, sem a legtöbb cégnél nem tudnak a hallgatók méréseket végezni. Így a szakdolgozatok/diplomamunkákkal kapcsolatos elvárásaink, követelményeink is változtak. Ennek részleteit minden intézetigazgató ismeri, erről Ők fogják a témavezető oktatókat külön tájékoztatni. A témavezetők kötelessége pedig a témavezetett hallgatók tájékoztatása.

 

FONTOS!

A szakdolgozat/diplomamunka leadás folyamatát az alábbi linken olvasható dokumentum részletesen tartalmazza. Csak az abban leírtak szerint fogadjuk el a beadott a dolgozatokat. (Módosított tanulmányi időbeosztás)

 

 • A záróvizsgaidőszakot 3 héttel eltoltuk. (Oka: minden előtte lévő tolódik, így a ZV-re készülést is toljuk, valamint a szakdolgozat/diplomamunka beadáshoz képest plusz 1 héttel, mert a felkészülés, esetleges konzultáció szintén nehezebb jelen helyzetben.)
   

FONTOS!

 

A záróvizsgára való jelentkezés folyamatát az alábbi linken olvasható dokumentum részletesen tartalmazza. Csak az abban leírtak szerint fogadjuk el a hallgatók jelentkezését a záróvizsgákra. (Módosított tanulmányi időbeosztás)

FONTOS!

 

A záróvizsgát JELEN ÁLLÁS SZERINT (VÁLTOZHAT!) személyes jelenléttel, nem online tartjuk. A lebonyolításról, az érintésmentes és távolságtartó eljárás részleteiről később részletes leírást küldünk, amelyhez minden résztvevő Oktató és Hallgató Kolléga köteles lesz magát tartani.

 

 
FONTOS
!
 

Minden kérelmet, így az aláíráspótlásra, gyakorlati jegy pótlásra való kérelmet, szakdolgozat/diplomamunka leadási határidő hosszabbítási kérelmet is elektronikus formában kell benyújtani. Ennek részleteiről külön e-mailben fogok mindenkit tájékoztatni.

 

Bármilyen kérdés esetén Kollégáimmal állunk rendelkezésetekre.

 

Jó Szerencsét és jó egészséget!

 

Miskolc, 2020. 04. 18.

 
Mende Tamás

tanulmányi és beiskolázási dékánhelyettes